Den franske energigigant EDF i Polen fik best practice fra land og by

Danmark er en af verdens førende i omstillingen til grøn energi, hvor Greater Copenhagen-regionen med sine banebrydende Living Labs og innovation-hubs har konkrete spidskompetencer i samarbejdet mellem offentlige og private parter til at realisere det fælles mål.

På baggrund af en opfordring fra Copenhagen Capacitys goodwill-ambassadør i Polen, valgte direktører og ledende teknikere og planlæggere fra Electricité de France polske datterselskab at besøge Greater Copenhagen for at få indblik i best practice på den danske energimodel. One-Point Entry iværksatte et samarbejde med State of Green, som resulterede i et tredages besøg i København og på Lolland.

Omlægning til vedvarende energikilder

EDFs datterselskab i Polen ejer i dag 8% af det polske marked på traditionelle energikilder som kulkraftværker, og er nu i gang med at omlægge deres elproduktion fra kul til mere vedvarende energikilder og teknologier som følge af ny lovgivning og krav på området. Derfor var selskabet interesseret i et besøg til regionen for at se nærmere på danske teknologier og services i forhold til den kommende transformation, deres forretning skal igennem.

EDF Polska er netop fusioneret med den førende polske energivirksomhed PGE Energia Cieplna, som leverer varme til de polske fjernvarmeselskaber i de største byer i Polen. I afsøgningen af inspiration til grøn omstilling og introduktion til potentielle samarbejdspartnere, fik Edf Polska indblik i de bedste implementerede danske løsninger i by og på land.

I København besøgte delegationen Ørsteds værk i Avedøre og fik indsigt i de politiske handlingsplaner på nationalt og kommunalt niveau gennem introduktioner ved State of Green og Københavns Kommune. Derudover fik Edf Polska indblik i innovationssamarbejdet for bæredygtig byudvikling i EnergyLab Nordhavn ved Balslev, som er partner i projektet. Turen gik efterfølgende til Lolland, hvor delegationen fik en introduktion til de ambitiøse grønne planer i landdistrikter vedborgmester Holger Rasmussen . Besøget blev suppleret med en ekskursion til Rødsand havvindmøllepark, et indblik i showcasecentret Globen samt et oplæg om det lokale offentlige energipartnerskab REEL af Gate21.

PGE har siden besøget udtrykt ønske om at genbesøge Greater Copenhagen i nærmeste fremtid med fjernvarmeselskaberne i de største byer i det sydlige Polen. Besøget fra PGE illustrerer de mange relevante besøgsmål udenfor København, hvilket tillige understreger mangfoldigheden i brandingen af hele regionen som Greater Copenhagen. Under besøget aktiverede Lolland Kommune selv store dele af sit lokale erhvervsliv som på bedste vis afspejler det stærke offentlig-private samarbejde omkring grøn omstilling, som hele regionen er anerkendt for.