Vi skal stå sammen

Greater Copenhagen er ikke blot en idé om et samarbejde på tværs af regioner. Det er en nødvendighed for alle tre regioner, skriver Greater Copenhagens nye formand, Heino Knudsen, der ser på samarbejdets muligheder i den nære fremtid.

Af Regionsrådsformand i Regions Sjælland og formand for Greater Copenhagen, Heino Knudsen

Greater Copenhagen er ikke blot en idé om et samarbejde på tværs af regioner. Det er en nødvendighed for alle tre regioner. Vi skal kun se 20 år tilbage i tiden. Skulle man til Jylland eller Sverige, så var det altså med færge. Ikke dermed sagt, at der ikke var en vis charme med en kop kaffe på Dronning Ingrid og den times pause fra bilen man fik, men det er blevet noget nemmere i dag. Nu er både Storebæltsbroen og Øresundsbroen en integreret del af vores infrastruktur, og turen med færgen er nu et nostalgisk minde, som vi kan fortælle vores børn om.

Femern forandrer alt

Lige om lidt så bliver både Danmark og resten af Skandinavien kædet direkte sammen med Tyskland, når Femern-forbindelse er færdig. Det bliver en forandring som kommer til at give genlyd, og som ville kunne mærkes på flere niveauer. For infrastruktur er vigtig når det gælder udvikling, og netop det hjælper vores fællesskab i Greater Copenhagen med. Vi skal være tættere på hinanden – ikke kun rent fysisk med asfalt og broer, men også med kabler og modems på de digitale motorveje. Vi skal sammen styrke vores forbindelse til hinanden mellem de tre regioner og de sammenlagt 79 kommuner. Derfor er Greater Copenhagen et nødvendigt samarbejde. Vi skal støtte og styrke hinanden. Vi skal sammen sikre, at hele området bliver en vækstmotor og et arnested for innovation og nytænkning. Men man skal ikke tage fejl af ordet ”nødvendig”. Det skal tages helt alvorligt. For samarbejdet skal virke, for ellers sakker alle tre regioner bagud, og med alvorlige konsekvenser til følge.

Virksomheder er vækst

Tag en stor virksomhed som NOVO Nordisk i Kalundborg. Det er en virksomhed, som betyder meget for både det lokale samfund, men også for Region Sjælland. Men den har også stor betydning for hele Greater Copenhagen-området. En virksomhed på denne størrelse virker som en motor og en magnet. Den styrker og stimulerer væksten, og tiltrækker samtidig vigtig arbejdskraft til hele området. Og NOVO Nordisk er ikke den eneste virksomhed med denne effekt, og derfor skal vi passe på dem. Det skal vi samarbejde om, for virkeligheden er global, og derfor kan man som region hurtigt tabe til andre mere driftige og dristige regioner.

Førerløs fremtid

Et samarbejde som Greater Copenhagen viser disse virksomheder, at vi tør tage nogle valg og skabe de rette initiativer – og at vi vil dem. Det viser også, at vi tør tænke nyt og tage chancer. For fremtiden vil byde på andre muligheder og udfordringer. Eksempelvis tænker vi i fremtidens mobilitetsløsninger, og starter allerede forsøg op med førerløse busser på et sygehus i den nærmeste fremtid. Vores ivrighed og sammenhold er jeg sikker på, at vi vil blive belønnet for i fremtiden. En fremtid hvor vi for alvor kobles direkte sammen med resten af Europa, og hvor vores børn vil fortælle om de nostalgiske ture med færgen til Tyskland.